Mendocino
Private Residence
Mendocino, California

This 3500 sq. ft. residence on the Mendocino Coast of Northern California is a study and response on the concept of inhabiting and marking the landscape without dominating it.

The concept chosen for the structure was to construct a set of low concrete walls and piers that appear to extrude up and out of the bluff to form the rooms and spaces inside and out. The roofs are framed in expressed timbers and covered with sod suggesting the site was careully incised and extruded upward.

All of the habitable rooms arrange themselves along the bluff setback and around an outdoor courtyard that serves at the entrance. The entry courtyard is intended to be an area of refuge from the ever present winds. Interior spaces flow out to extensive stone patios further embracing the site including a dining terrace and spa poll that nestle into a stand of pines.

©Photography by: Marc LaRoche Architects